ÅF-login      Press & Media     Nyheter
STARTSIDA BUTIKER KALENDER PRODUKTER RECEPT VÅRT MEJERI VÅRA GÅRDAR KVALITET KONTAKTA OSS AYRAN
RECEPT

Tillbehör

Emåmejeriets tips på surkål

Gör så här!

Använd en rostfri plast eller glas bunke.
•     Låt 1 liter Emåmejeriets naturella yoghurt rinna av genom ett kaffe filter 2 – 3 timmar går även bra att det står över natten. ( dagen innan surkålen ska göras )
•    Ansa och skölj vitkålen, ta vara på några hela blad. Klyv sedan huvudet och skär bort stocken. Skär kålen i fina strimlor.
•    Skala och skär löken.
•    Kärna ur äpplt och skär det i tunna skivor
•    Varva kålstrimlorna med salt, äppelskivor och kummin samt ev enbär. Stöt kraftigt med t.ex. en mortel mellan varje varv så att kålen saftar sig.
•    Slå på yoghurt vasslen
•    Täck med hela kålblad och lägg över en tallrik med tyngd på.
•    Låt kålen stå 3- 4 dagar i rumstemperatur och ställ sedan på ett svalt ställe. Efter 14 dagar är den färdig  att ätas.

Ostmassan sparas och smaksätts se förslag nedan:
- Vitlöksost: Pressa ner 2 pressade vitlöksklyftor i ostmassan. Salta och peppra.
- Örtost: Finhacka 3-5 msk färska örter och blanda ner 2/3 i ostmassan. Salta och peppra. Forma till en boll och rulla sedan i resterande örthack.
- Chili- och Tomatost: Hacka någon cm av en färsk chilipeppar (OBS! Stark) och blanda den samt 1-2 tsk tomatpuré i ostmassan.
- Valnötsost: Hacka 75 g valnötter och blanda i ostmassan. Salta och peppra.
- Ost till fruktdessert: Blanda 1 tsk vaniljsocker och ev några droppar citronsaft i ostmassan.

Ingredienser

1 Liter Emåmejeriets naturella yoghurt
1 kg Vitkål2 tsk Kumminfrön
1 Syrligt äppl
5  Torkade enbär
2 msk grovt salt
1 Gul lök från Axelssons Aby

 

Receptet innehåller följande produkt från Emåmejeriet.
Emåmejeriets naturell yoghurt

Färskost

Gör så här!

Häll i yoghurten i silduk eller kaffefilter. Låt stå o rinna av i 4 – 5 timmar
Nu har ni ostmassan i silduken. Vasslen som blir kan ni baka bröd på eller så kan ni göra surkål. Se recept.
Häll över ostmassan i en bunke smaksätt.

Här kommer några tips på smaker men ta det ni själva tycker om.
- Vitlöksost: Pressa ner 2 pressade vitlöksklyftor i ostmassan. Salta och peppra.
- Örtost: Finhacka 3-5 msk färska örter och blanda ner 2/3 i ostmassan. Salta och peppra. Forma till en boll och rulla sedan i resterande örthack.
- Chili- och Tomatost: Hacka någon cm av en färsk chilipeppar (OBS! Stark) och blanda den samt 1-2 tsk tomatpuré i ostmassan.
- Valnötsost: Hacka 75 g valnötter och blanda i ostmassan. Salta och peppra.
- Ost till fruktdessert: Blanda 1 tsk vaniljsocker och ev några droppar citronsaft i ostmassan.

Ingredienser

1 Liter Emåmejeriets naturella yoghurt

 

Superenkelt & supergott!
Receptet innehåller följande produkt från Emåmejeriet.
Emåmejeriets naturell yoghurt

Goda såser på creme fraiche

Gör så här!

Varm sås

Koka upp en burk Emåmejeriets creme fraiche lägg i en grönsaksbuljong.
Färdig o god sås

Kall sås
Riv ca 2 matskedar pepparrot rör ner i  Emåmejeriets creme fraichen
Lite salt och peppar
Ca 8 -10 droppar vitvins vinäger
Rör om allt Färdig att serveras  ( blir bara godare om den får stå o dra till dagen efter )

Ingredienser

Emåmejeriets creme fraiche

 

Goda och enkla såser med Emåmejeries creme fraiche
Receptet innehåller följande produkt från Emåmejeriet.
Emåmejeriets creme fraiche
| Dela

Snabblänkar

Kontakta oss

Emåmejeriet AB
Grenvägen 1-3 577 39 Hultsfred
Tel. 0495-122 60
E-post: info@emamejeriet.se

Emåmejeriet i de sociala kanalerna

www.facebook.com/emamejeriet
www.youtube.com/smalandskmjolk